1ste editie van The Battle of the Northern & Lowlands werd een sportief feest

1ste editie van The Battle of the Northern & Lowlands werd een sportief feest

Na lange tijd was er weer een jeugdtoernooi honkbal op de velden van Pirates.

Het was nog even spannend met het weer, want het had de nacht ervoor flink geregend. Maar er werd flink gedweild door enkele hardwerkende vrijwilligers, waarna de eerste editie van The battle of the Northern & Lowlands van start kon gaan.

De aanleiding van het toernooi ontstond toen het Pirates Pupillen 1 team van 2021 tijdens de Catalaanse honkbalweek tegen de sympathieke Lyngby Jokers uit Kopenhagen een tweetal wedstrijden speelden. Arwin Zijl raakte in gesprek met coach Joe. Hij wilde graag volgend seizoen een paar wedstrijden tegen de Pirates spelen. Telefoonnummers werden uitgewisseld en ergens in maart nam Joe contact op. Al snel werden gedachten gevormd omtrent een toernooi.

The Jokers spelen geen competitie maar wel regelmatig tegen de Malmö Pilots uit Zweden. U15-1 speelde dit voorjaar een toernooi bij de Zottegem Bebops, waar coach Jurgen de leiding heeft. Met Kathrin Pilz, teammanager U15-2, werden de contouren van ‘The battle of the Northern & Lowlands’ uitgezet.

Het U12 2e klasse toernooi dat Mandy Schoumacher had opgezet werd samengesteld door gemengde teams. Het U-12 team van HCAW moest helaas afzeggen vanwege spelerstekort, dus er bleven drie teams over. De Lyngby Jokers en Malmo Pilots konden samen een U12 team inbrengen, aangevuld met drie spelers van Pirates. De overige twee U12 teams bestonden eveneens uit spelers van andere teams aangevuld met nog twee softbalpupillen.

Bob Prins werd benaderd voor het gebruik van de hal als slaapgelegenheid voor onze buitenlandse gasten.
Het mixen van de teams liet al zien dat het een vriendschappelijk en sportief toernooi zou worden. En dat werd het ook! Het was gezellig vanaf het eerste tot het laatste moment.

Op zaterdag werden de poule wedstrijden gespeeld van U15 en U12, met als afsluiter een homerun derby.
Pirates 1 opende het toernooi tegen het eerste Scandinavische team. Gestaag kwamen de punten binnen voor Pirates. Uitstekend pitch-werk van Alex en Marouan hielden de slagmannen van de tegenstander tegen. Dyshaïro maakte het enige punt voor de Scandinaviërs met zijn specialiteit, een delayed steal op thuis.

Ondertussen was het zonnetje lekker gaan schijnen en kon de tweede wedstrijd beginnen. Pirates 2 en Scandinavië 2. Ook hier ging het Pirates voor de wind. Laatste wedstrijd was Pirates 1 tegen Pirates 2. Het werd een spannend potje! Uitstekend pitch-werk, mooie klappen en gedurfd honklopen aan beide kanten. Het was tot het laatste moment spannend en uiteindelijk won… Pirates!

De dag werd afgesloten met een homerun derby. Of in dit geval, wie de bal het verst van een paaltje kon slaan. Na veel verre tikken was Jaythan de onbetwiste koning van de homerun derby met een bal die op 10 cm van het hek landde.

Amsterdam Pirates U15-2 won al haar wedstrijden, ook de finale tegen de Zottegem Bebops op zondag. De troostfinale werd gewonnen door de Malmo Pilots van de Lyngby Jokers.
In de geest van de verbroedering werden alle pupillen, Nederlanders, Zweden en Denen, door elkaar gehusseld en speelden twee teams een laatste wedstrijd tegen elkaar.

Het belangrijkste was de beleving en de teamspirit. De bewondering van de Deense en Zweedse teams voor ons complex was groot, er werd op zaterdagavond onder kunstlicht ook nog een uurtje een wedstrijd gespeeld tussen spelers en coaches van de bezoekende teams. Nieuwe vriendschappen werden geboren met als basis de liefde voor het honkbal.

Bij de prijsuitreiking werd er zowel van de Nederlandse als de Scandinavische kant de wens uitgesproken om van dit toernooi een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Dat zegt genoeg over het succesvolle weekend!

Met heel veel dank aan Arwin, Kathrin en Mandy en de vele helpende handen van coaches en ouders om het toernooi mogelijk te maken. En natuurlijk Bob, die het mogelijk maakte dat de buitenlandse spelers in de hal konden slapen. En Harry, Kerstin, Ietje en Broertje die zorgden dat iedereen goed gevoed aan de wedstrijden kon beginnen. Annechien Faneyte verdient een speciale vermelding. Zij heeft alle U15 wedstrijden op beide dagen gescoord.

Tot volgend jaar!

ONZE TWEE SOFTBAL “U 21” TEAMS EINDIGDEN BOVENAAN: LEKKAH HOOR !!

ONZE TWEE SOFTBAL “U 21” TEAMS EINDIGDEN BOVENAAN: LEKKAH HOOR !!

Van Ome Loek - Cruijffie

Van Ome Loek - Cruijffie