Twee Piraten winnen met Team Kingdom of The Netherlands van Japan op het WK U18 in Taipei

Twee Piraten winnen met Team Kingdom of The Netherlands van Japan op het WK U18 in Taipei

Als Telstar 10 keer tegen Ajax voetbalt winnen ze heel misschien 1x. Maar alleen als alles maar dan ook alles klopt. Als Tallon Griekspoor 10x tegen Djokovic tennist pakt hij misschien 1 pot als hij zijn allerbeste dag heeft, Djokovic een off day heeft en Tallon wat extra geluk heeft. En als een Nederlands team tegen een Japans team honkbalt winnen “we” misschien 1x als wij een topdag hebben en Japan een offday heeft.

Die ene keer was vorige week, tijdens het WK honkbal voor spelers tot en met 18 jaar (U18) in Taipei, waar Team Kingdom of The Netherlands in de poulefase de sterren van de hemel speelde. 

Onder leiding van de coaches Eric de Bruijn, Michael Duursma en Nick Stuifbergen reisde Team Kingdom of The Netherlands op zaterdag 26 augustus af naar het snikhete en vochtige Taipei, de hoofdstad van Taiwan waar het WK plaatvond van 1 tot en met 10 september. Omdat Team Kingdom of The Netherlands was ingedeeld in de poule des doods met USA, Japan, Venezuela, Panama en Spanje zou plaatsing voor de zogenaamde Super Round al boven verwachting zijn. Nederland zou dan bij de bovenste drie in de poule moeten eindigen.

Als honkbalvader is er niets leukers dan mee te reizen naar dit soort toernooien om te genieten van mooie wedstrijden en een stad te beleven waar je nooit eerder bent geweest. Ik had een appartement op loopafstand van het prachtige Tianmu Baseball Stadium in Taipei zodat ik mij samen met de andere ouders 1,5 week kon onderdompelen in tophonkbal en de geweldige stad Taipei. En we werden op onze wenken bediend!

Team Kingdom of The Netherlands speelde de eerste 5 wedstrijden uitstekend. De pitchers deden meer dan hun werk en het veld speelde feilloos. Er werd met maar 2-1 verloren van USA. Vervolgens werden Venezuela (8-2), Panama (4-2) en Spanje (5-0) verslagen waardoor Team Kingdom of The Netherlands zich dus toch plaatste voor de Super Round. Maxwell Cornellisen (een oud Piraat!) gooide zelfs een no-hitter tegen Spanje. In de poulefase (5 wedstrijden) kreeg Team Kingdom of The Netherlands maar 6 runs tegen en bewezen ze qua verdediging van topniveau te zijn. Aanvallend was het echter moeilijker want elke tegenstander kwam met pitchers die 90, 94 of zelfs 97 mph gooiden en daarbij nog eens een uitstekende controle hadden, afwisselden in snelheid en diverse vieze sliders, curves en change ups gooiden. Maar goed, als je weinig runs tegen krijgt geef je jezelf een kans om te winnen. En dat bleek want als klap op de vuurpijl won Team Kingdom of The Netherlands in de poulefase dus met 1-0 van het oppermachtige Japan! Een unicum wat op een WK voor U18 teams nooit eerder is gebeurd. En het mooiste is, het was nog verdiend ook.

Vanuit Pirates waren er twee spelers bij namelijk Tyrell Mercado en Jamie Beerman. Beiden speelden alle wedstrijden en stonden meer dan hun mannetje. Tyrell eindigde met een goed slagemiddelde van .273 met als klapper een triple tegen Japan! Zie foto. Jamie speelde het hele toernooi foutloos op het eerste honk en was betrokken bij 70 nullen (put outs) waaronder dit dubbelspel tegen Taipei.

Ik wist natuurlijk dat Japan altijd top is. Maar tijdens de eerste dagen van het toernooi viel mijn mond elke keer weer open als ik ze zag spelen. Bij elke hard geslagen bal, waarbij je normaal gesproken denkt dat het een hit is, kwam er weer een prachtige maar solide play. Altijd maar weer die voeten goed neerzetten en een perfecte aangooi on the money. Wat een genot om naar te kijken!

Maar ik was buiten zinnen toen ik zag hoe Team Kingdom of The Netherlands zich staande hield tegen dit machtige Japan. De pitching en het veld gaven geen krimp en het team gaf zichzelf dus een kans om te winnen. En dat bleek! Amerensio Franka werd risicovol doorgestuurd naar thuis op een honkslag van Miguel Willem. Eerlijk gezegd keek ik niet eens naar de call van de scheidsrechter want ik dacht dat hij dik uit was door de (hoe kan het ook anders) perfecte aangooi van de linksvelder van Japan. Maar door de prachtige sliding van Amerensio op thuis was hij save en dus nam Team Kingdom of The Netherlands de leiding die ze vervolgens niet meer uit handen gaven. De prachtige aangooi van Thijs Helms waarmee hij een Japanse speler dik uitgooide op de thuisplaat maakte het verdedigende plaatje compleet.

De laatste nul van de wedstrijd was overigens nog wel hilarisch. Alle pupillen coaches leren hun spelers om, wanneer er een pitch boven je hoofd wordt gegooid, je knuppel snel naar beneden te trekken om te zorgen dat de bal de knuppel niet raakt en je niet per ongeluk een foutbal aan je broek krijgt. Bij de laatste nul van Japan raakte de veel te hoog gegooide bal niet alleen de knuppel maar legde onze Japanse vriend zonder dat hij het door had een perfecte bunt neer. Omdat de slagman zelf volledig uit balans was en naar achter viel zag hij helemaal niet waar de bal was en kon Keegan Pieternella, de catcher van Team Kingdom of The Netherlands, snel de bal pakken en de laatste nul op het eerste honk maken. Een uniek einde van een unieke wedstrijd. De coaches en de spelers van Japan bleven vertwijfeld achter en wij als meegereisde ouders gingen helemaal uit ons dak!

Na de wedstrijd tegen Japan hadden de spelers een rustdag waarna ze het in de Super Round op moesten nemen tegen Puerto Rico, Chinese Taipei en Korea. Die bleken helaas net een maatje te groot. Hoewel de verdediging nog steeds stond als een huis bleef het lastig om pitchers van dit niveau echt goed te raken en trok Team Kingdom of The Netherlands drie keer aan het kortste eind. Ongetwijfeld speelde de warmte en de enorme fysieke inspanning die van de spelers werd gevraagd een rol.

Al met al een prima prestatie met 4 gewonnen en 4 verloren wedstrijden, een mooie 6de plek en bovendien een unieke ervaring rijker! De winst van Team Kingdom of The Netherlands tegen Japan is extra bijzonder aangezien Japan uiteindelijk de finale haalde en won van Chinese Taipei in een uitzinnig Tianmu stadion waar 10.000 Taiwanezen helemaal uit hun dak gingen. Ik was blij dat ik daar nog even bij kon zijn en heb met volle teugen genoten van 2 weken Taipei, een uitstekend spelend Team Kingdom of The Netherlands en natuurlijk van mijn zoon. 

Zie hier de highlights van Japan tegen Team Kingdom of The Netherlands die maar liefst 21.000 keer bekeken is op YouTube.

Zie hier alle stats van het toernooi

Zie hier de highlights van de finale Chinese Taipei – Japan

- Pepijn

Verslag U21-1 - Easy win van Amsterdam Pirates junioren 1 tegen dappere Gryphons.

Verslag U21-1 - Easy win van Amsterdam Pirates junioren 1 tegen dappere Gryphons.

Druk speelschema voor dames 1

Druk speelschema voor dames 1